TUŃCZYK W SOSIE POMIDOROWYM

Dzisiaj przedstawiam prosty, szybki i łatwy przepis na zdrowe danie.

3 podstawowe składniki bazujące na całym posiłku:

IMG_9905.JPG

KROK 1:
Wrzucamy woreczek ryżu do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 25-30 minut
(Można również dodać makaron, kuskus, jak też inne składniki według uznania)

KROK 2:
Na patelnie wrzucamy pomidory w puszcze, tuńczyka, świeżą pietruszkę i przyprawiamy (u mnie był to czosnek, bazylia)
Można też dodać sparzone świeże pomidory- dla lepszego smaku.
Czekamy aż sos się zredukuje, co trwa ok. 20 minut.

KROK 3:
Ryż pod koniec układamy na głębokim talerzu i polewamy sosem. Dekorujemy kawałkiem pietruszki.

IMG_9925.JPG

SMACZNEGO! 🙂 

Wartości odżywcze:

Ryż porcja 100g:
– 351 kcal
– białko 8,70 g
– węglowodany 71,00 g w tym cukry 0,60 g
– tłuszcze 2,90 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,80 g

Tuńczyk w porcji 185g:
– 333 kcal
– białko 23,50g
– węglowodany 0,50g w tym cukry 0,00g
– tłuszcze 9,50g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,60 g

Pomidory porcja 100ml:
– 24 kcal
– białko 1,20g
– węglowodany 3,60g
– tłuszcze 0,10g

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close